7 Chakra’s en hun betekenis: goede voornemens? Begin met je Chakra’s

chakras

Een nieuw jaar, nieuwe kansen en uiteraard een hele berg goede voornemens 😉

Januari staat traditioneel in het teken van het “helemaal anders gaan doen”, we maken plannen om op ons eetpatroon te gaan letten en misschien wel een paar kilo kwijt te raken. Ook kijken we uitgebreid naar ons bewegingspatroon en concluderen dan vaak dat we dat hier eigenlijk wel ruimte voor verbetering is. Het is, naast deze “tastbare” zaken vaak ook de periode dat mensen wellicht wat gaan nadenken over spiritualiteit. Dat hoeft niet altijd gelijk “zweverig” te zijn, er zijn voldoende zaken waarvan de positieve invloed op lichaam en geest overtuigend is bewezen. We noemen bijvoorbeeld Yoga of Pilates.

Als je je nu trouwens afvraagt wat dit precies met dromenvangers te maken heeft? Misschien meer dan je in eerste instantie zou denken 😉 Dat is overigens heel persoonlijk maar ik denk dat er zeker best veel raakvlakken zijn tussen Dromenvangers en spiritualiteit!

Wat je in veel vormen van spiritualiteit wel terug kan vinden zijn de zogenaamde Chakra’s, daar heb je vast weleens over gehoord maar wat zijn Chakra’s eigenlijk? En wat voor doel dienen deze Chakra’s? En hoe open je eigenlijk je Chakra’s? Veel vragen waarop ik zal proberen een antwoord te geven 😉

Wat zijn Chakra’s

Je hebt in je lichaam 7 energiecentra die energie door je lichaam laten stromen. Deze worden ook wel “Chakra’s” genoemd. Het woord “Chakra” komt uit het Sansksriet en betekent letterlijk “wiel” of “centrum”, je zou dus kunnen zeggen dat een Chakra een “wiel van energie” is die je lichaam van kracht voorziet.

7 Chakra’s

Er zijn in je lichaam honderden energiecentra en energiepunten aanwezig maar deze 7 zijn de belangrijkste, dat is waarom je de term “7 Chakra’s” vaak tegenkomt als het hierover gaat. Op het moment dat er een blokkade optreedt in een of meerdere Chakra’s betekent dit dat energie niet meer vrij kan stromen. Dit kan leiden tot diverse klachten die zowel lichamelijk als geestelijk van aard kunnen zijn. Je kan daarbij denken aan ziekte, depressie/neerslachtigheid, angst en verdriet.

De 7 Chakra’s inclusief een korte toelichting:

1e chakra: Wortelchakra of stuitchakra (rood)

Reuk, aardend, stevigheid, overlegvingsdrang

Het eerste Chakra (Muladhara in het Sanskriet) zorgt voor stabiliteit en een gevoel van geaardheid en veiligheid.

2e chakra: Heiligbeen Chakra of Sacraal Chakra (oranje)

Smaak, seksualiteit, plezier, voortplanting, creativiteit

Het tweede Chakra wordt ook wel het “Sacraal Chakra” genoemd (Swadhistana in het Sanskriet)  Het bevindt zich in de buikstreek, net onder je navel bij het heiligbeen.

3e Chakra: Zonnevlecht chakra / Solaris Plexus (geel)

Zicht, wilskracht, emoties, transformatie, energie

Het derde Chakra (Manipura in het Sanskriet) staat voor blijheid, energie, eigenwaarde en controle over jezelf. Het zorgt er voor dat je bereikt wat je wilt bereiken en geeft je de kracht er voor jezelf en anderen te zijn.

4e chakra: Hart chakra (groen)

Tast, liefde, evenwicht, compassie, evenwicht, harmonie

Het vierde Chakra (Anahata Chakra in het Sanskriet) bevindt zich in je harstreek en staat voor liefde, geborgenheid, hoop en het vinden van balans.

5e chakra: Keel chakra (blauw)

Horen, innerlijke stem, communicatie, telepathie

Het vijfde Chakra (Vishuddhi in het Sanskriet) kan je terugvinden rond het strottenhoofd, tevens in de buurt van de schildklier speelt deze een belangrijke rol bij de stofwisseling.

6e chakra: Voorhoofdchakra /derde oog (indigo)

Helderziendheid, visualisatie, intuitie, concentratie, meditatie

Het zesde Chakra (Ajna in het Sanskriet) heeft als bijnaam “het derde oog”. Dit heeft met name te maken met de locatie (tussen de wenkbrauwen een de onderkant van je voorhoofd). De vertaling van de Sanskrietnaam van deze Chakra is letterlijk: weten.

7e chakra: Kruinchakra, het allerhoogste bewustzijn (paars)

Innerlijk weten, inzicht, hoger denken, verlichting, kosmische wijsheid

Het zevende Chakra (Sahasrara in het Sanskriet) bevindt zich rond de kruin, het is de laatste van 7 Chakra’s en zorgt er voor dat energie optimaal door jouw lichaam kan stromen. Het is, als laatste Chakra tevens het Chakra wat voor eenheid zorgt.

Chakra’s openen

Er zijn vele oorzaken waardoor de Chakra’s uit balans gebracht kunnen worden, je kan dan bijvoorbeeld denken aan: slecht eten (bewerkt) of negatieve gedachten of stress. Een van de manieren om de balans weer te herstellen is door je “Chakra’s te openen” zodat de energie weer goed door je lichaam heen kan stromen.

Je kan je Chakra’s op verschillende manieren openen, zo zijn er diverse soorten Yoga waarbij dit een vast onderdeel vormt en ook met meditatie kan je veel bereiken. De makkelijkste manier om je Chakra’s te openen is echter wel je ademhaling. Ademhaling is essentieel voor je lichaam en ook voor je Chakra’s, als je niet op de juiste manier ademt en je hebt bijvoorbeeld een oppervlakkige/gejaagde ademhaling bereikt de zuurstof je onderste chakra niet waarmee er al snel onbalans ontstaat.

Probeer het maar eens, ga rustig op een stoel zitten, rechtop, of ga platliggen in een ontspannen houding met je armen langs je lijf, handpalmen omhoog. Adem diep, door je buik en stuur je adem bewust naar helemaal onder in je bekken. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Haal op een ontspannen manier diep adem en verdeel de luchtinname over een seconde of 4, doe dit zelfde bij het uitademen. Je zal al na een paar keer ademen merken dat je onderbewuste een seintje krijgt en je jezelf al snel rustiger voelt worden.

Conclusie

Je Chakra’s zijn van groot belang voor jouw gevoel van welzijn. De manieren waarop je deze in balans kan brengen zijn, naast de eenvoudige ademhalingsoefening die ik hierboven beschrijf, ontelbaar. Zoek rustig eens verder op internet om erachter te komen wat jij nog meer kan doen om een gezonde balans in je lichaam te krijgen of behouden. Het is vaak niet zo moeilijk en “zweverig” als je misschien zou denken. Feit is wel dat een goed begin van het jaar begint met een gezonde en gebalanceerde energiehuishouding in je lichaam. Het zal je in staat stellen om de rest van je goede voornemens waar te maken 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.dromenvangerkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 977 reviews.